Google Analytics 4

Zo leg je de koppeling met GA4

De koppeling met GA4 leg je eenvoudig zelf, vanuit onze call tracking applicatie:

1. Ga naar Integraties > Google Analytics en klik op het tabblad Google Analytics 4.
  2. Selecteer het domein waarvoor je Google Analytics 4 gaat instellen.

Vervolgens dien je een aantal instellingen in te stellen om zo de koppeling actief te krijgen:

1. De API Secret
De api secret genereer je in de Google Analytics 4 omgeving. Dit vind je bij "beheer" => "gegevensstreams" => actieve gegevensstream aanklikken => "API-geheimen voor Measurement Protocol". Als deze er al is kan je de secret kopiëren, anders dien je een nieuwe aan te maken. Die waarde vul je binnen Qooqie in bij API Secret.

2. Het Metings-ID
Het metings-ID vind je in de Google Analytics 4 omgeving. Dit vind je bij "beheer" => "gegevensstreams" => actieve gegevensstream aanklikken => Rechts in je scherm vind je nu het metings-ID. Deze waarde vul je in binnen Qooqie bij Measurement ID.

3. De eventnaam
De eventnaam geef je zelf. Dit kan bijvoorbeeld calltracking of qooqiecalltracking of iets in die vorm zijn. Hiermee omschrijf jij de naam van je event zoals je het terug wilt zien in GA4.

Parameter configuratie

Als je dit hebt ingesteld, komt het tweede deel. Het omschrijven wat je precies in het event meegestuurd wilt hebben naar GA4. De zogeheten event details. Per ingestelde event parameter dien je in GA4 een aangepaste dimensie aan te maken. Dit zodat de events goed gemeten worden.

Standaard staan er al een aantal basisparameters ingesteld die verstuurd kunnen worden. Dit kan je naar wens aanpassen en helemaal custom inrichten per domein.

In Google Analytics 4 ga je naar "configureren" => "aangepaste definities" => "aangepaste dimensies" => "aangepaste dimensies maken". Hier maak je per parameter een dimensie aan. Zie onderstaand voorbeeld:

"We nemen de parameter "campaign" met de waarde "campagne naam". Binnen GA4 geef je de dimensie een naam (bijvoorbeeld Campagne naam), en stel je het bereik in op gebeurtenis. Eventueel kan je nog een beschrijving toevoegen.
De gebeurtenisparameter geef je dezelde naam als de naam van de parameter in Qooqie, in dit geval: campaign.
Vervolgens klik je op opslaan en de aangepaste dimensie is aangemaakt. "

Als al deze dimensies ingesteld staan, zullen de events goed verwerkt worden in GA4.

Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk om Offsite belletjes naar Google Analytics 4 te schieten.

De voordelen van deze nieuwe koppeling

Ben je onze koppeling met Universal Analytics gewend? Dan biedt de koppeling met GA4 twee voordelen:

Je bent niet meer gelimiteerd aan de vier standaardwaardes uit de koppeling met Universal Analytics. Vanaf nu kun je zelf de voor jou relevante waardes selecteren.

Vanaf nu kun je per gebeurtenis een time stamp laten meesturen. Bij Universal Analytics kon dat niet. De datum en tijd van een oproep, waren dan de datum en tijd waarop de data werd ingeschoten. Die zijn niet per definitie hetzelfde. Door de koppeling met GA4 beschik je dus over meer accurate call tracking data. Binnen Google Ads was dit al zo, en nu dus ook binnen Analytics.